ATT VEGANISERA MATEN

I dagens livsmedelsbutiker finns massor av veganska alternativ som fungerar som utmärka ersättare till animaliska livsmedel. Är du ny i den veganska världen har jag tre basknep för att hitta rätt livsmedel till rätt maträtt. 

1. Börja med att tänka efter vilken roll det animaliska livsmedlet som ska ersättas spelar i rätten. Ska det t ex göra rätten krämig, ska det ge smak eller ska det ge rätten en speciell konsistens?

2. Fundera över de vegetabiliska livsmedlens smakprofil. Många av de veganska ersättarna vad gäller t ex mejeriprodukter har en karaktäristisk smak av t ex kokos, soja, nötter eller havre. Detta behöver absolut inte vara något negativt, tvärtom, men det kan vara bra att vara medveten om. 

3. Var noga med fettet. Vegetabiliska livsmedel har ofta en lägre fetthalt än animaliska och kan därför skilja sig i både smak och textur. När du byter ut animaliska produkter rekommenderar jag därför att du försöker hitta en vegansk motsvarighet med ungefär samma fetthalt. 

ERSÄTTANDE LIVSMEDEL

Crème Fraiche, gräddfil och majonnäs

Animaliska produkter som används för att deras fetthalt binder smaker och gör rätter krämiga går lika bra att byta ut mot veganska växtbaserade motsvarigheter av t ex soja, havre eller kokos. 

Hårdostar och färskostar 

För att byta ut en animalisk ost mot ett veganskt alternativ gäller det framförallt att förstå vad osten ska ha för karaktär. Innehåller receptet parmesan är det en lagrad veganost med mycket umami du letar efter. Ska någonting gratineras med t ex mozzarella är det däremot en veganost med goda smältegenskaper du vill använda. På samma sätt kan den tuggiga och lite sega konsistensen hos halloumi ersättas med friterad tofu. 

Mjölk, yoghurt och grädde

Idag finns det en uppsjö med veganska mjölkprodukter av t ex ris, quinoa, cashewnöt, hasselnöt, soja, havre, kokos, ärtor och mandel.

Smör

Smör kan bytas ut mot vegetabiliskt smör, olja eller kokosfett. Som smaksättare i t ex dressingar fungerar en god olivolja. På smörgås eller i bakverk finns det en uppsjö av goda nötsmör och fröpastor.

Pesto och grönsaksröror är andra vardagsräddare.

Caviar

Caviar går att ersätta med vegansk tångcaviar. 

Gelatin

Gelatinblad går att ersätta med t ex vegegel, gelésocker eller agar agar.  

Ägg

Till bakning går det att använda kikärtsspad eller chiafrön som bindemedel (google it). I matiga fyllningar och röror lämpar sig tofu. Vill du göra en ”äggröra” kan du strö över tofu med svart salt som gör att det smakar precis som ägg. 

Honung 

Bihonung går att byta ut mot t ex akaciahonung eller agavesirap. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s