
VEGANSKT MATBRÖD MED SAFFRAN
Vetebröd med saffran är en sen gammalt men snälla ni prova att baka matbröd med saffran. Ända sedan jag åt saffranslevain på Guntherska Hovkondoriet i Uppsala förra hösten har jag varit förälskad. Denna variant med russin och hasselnötter är helt ljuvligt god tillsammans med julen ostar och marmelad. Prova även att baka utan russin och nötter och ät med färska skaldjur och en god majonnäs. AMEN.

INGRIDIENSER TILL EN LIMPA
25 g jäst
3 dl fingervarm plantbaserad mjölk
½ g saffran
1 tsk honung
1 tsk salt
1.5 msk olivolja
Ca 7 dl vetemjöl
1 dl hasselnötter
1 dl blötlagda russin
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, olja, honung, russin, nötter och vetemjöl (lite i taget) Blanda ihop allt till en smidig deg.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform klädd med bakplåtspapper.
4. Strö över lite vetemjöl och skär sneda snitt i ytan med en vass kniv. Låt limpan jäsa under bakduk i ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 40 min. Ta upp limporna i formarna efter gräddningen och låt dem svalna utan handduk för en krispig yta.
