HUR MAN BAKAR DE BÄSTA LUSSEBULLARNA

TIPS FÖR LUSSEBAKET

Lussebullar är nog det godaste jag vet. Men då menar jag RIKTIGA bullar. Inte sådana där tråkiga S med två stackars russin i som man kan köpa i mataffären. Jo, jag äter dem med men bara rostade som frukostmacka med smör ost och marmelad jajamän (testa innan ni tycker jag är helt bäng). Hur man bär sig åt för att baka de allra godaste lussebullarna finns det lika många åsikter som former på lussebullarna. Vissa bakar med kvarg, vissa kalljäser och vissa har fyllning. Hur du än väljer att göra har jag samlat några generella tips som gör bullarna ännu moffigare och goffigare !

BLÖTLÄGG RUSSIN

Eftersom russin är torkade frukter är de törstiga och kommer att dra till sig vätska av degen, dvs. göra bullarna torrare. Detta är dock enkelt att undvika genom att blötlägga russinen i lite vatten några timmar innan lussebaket.

MAXA SAFFRAN

Alkohol förlöser vissa smakämnen så lägg saffran i en glasburk och slå på några matskedar alkohol, t ex rom, konjak eller vodka. Ju längre saffranet får dra desto bättre.

AKTA MJÖLET

Den vanligaste anledningen till kompakta torra bullar är för mycket mjöl. För att vara på den säkra sidan rekommenderar jag därför att väga ingredienserna. Och var inte rädd, degen ska vara lös.

VAR SMÖRIG

Snåla inte på smöret, varken i bullarna eller i fyllningen. Jag använder ca 120g smör i degen och 150g till fyllning. Det ska bli fettfläckar efter en riktigt go bulle. Sådeså.

FYLL PÅ

Jag fyller ALLTID mina lussebullar. Mina favoriter är kardemumma & mandelmassa, Nutella & apelsin och vit choklad & pistage

STORLEKEN SPELAR ROLL

Små men naggande goda gäller inte när det komme till lussebullar. Satsa hellre på att göra bullarna lite större så att de klarar av att hålla fukten och därmed blir sådär saftiga som man vill ha dem. Var dock noga med att inte undergrädda dem då större bullar kräver längre gräddningstid.

KOKA SOCKERLAG

Innan gräddning penslar jag bullarna med ägg. Efter gräddning däremot penslar jag dem med en sockerlag som ger dem en underbar karamelliserad yta.

TOPPA MED SOCKER

Texturer är viktigt. Så fort bullarna är klara toppar jag dem med en blandning av råsocker och gärna även lite grovt mortlad kardemumma. Alla älskar sockerkras!

LYCKA TILL!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s