SKURNA PEPPARKAKOR

SKURNA PEPPARKAKOR

Jag tycker ofta det enkla är det godaste. Att nybakat bröd med orimliga mängder smör är det bästa på en finmiddag eller att en chokladboll med pärlsocker slår alla moussetårtor i världen. Rustikt är vackrast och klassiker är klassiker av en anledning. Likaså när det kommer till pepparkakor. Visst är det mysigt att stå att stämpla ut vackra former men när man är tvärless och inte vill kavla en jädra cm deg till (och till den punkten kommer man alltid) är det så tillfredsställande att bara mosa ihop alltihopa och grädda till eleganta skorpor liknande biscotti. Jag brukar göra skurna pepparkakor på degen som blir över från t ex årets pepparkaksbygge, då är det bara att minska mängden nötter och apelsinskal i förhållande till hur mycket deg man har över!

INGRIDIENSER

500 g pepparkaksdeg

Ca 2-3 dl nötter, t ex mandlar, hasselnötter eller valnötter

1 apelsin, skalet

GÖR SÅ HÄR

Knåda degen mjuk. Tillsätt apelsinskalet. Hacka nötterna grovt och knåda in så många degen klarar att hålla utan att spricka upp. Forma degen till en rulle genom att kavla den med handflatorna. Skär degen i cm tjocka ovaler. Lägg pepparkakorna på en bakplåtspapper och grädda på en plåt i 200 grader i ca 10 min tills pepparkakorna är genomgräddade.

PS. Skurna pepparkakor blir ännu godare toppad med en bit krämig smakrik ost som t ex gorgonzola, taleggio eller getost. En klick marmelad på det så är de klara för julens glöggmingel! DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s