MIN KOKBOK

Illustration av Ida Lahti

Moffigt Goffigt och alldeles Vegetariskt

SLANGOPEDIA

moffigt/syn. goffigt)/ verb moffa/ substantiv moffare/ starkt tillfredsställande mat ibland även kallad ”comfort food” på grund av dess positiva påverkan på det psykiska måendet. Moffig mat har ofta inslag av fett, friterat och umami men karaktäriseras även av en balanserad sötma, syra och beska vilket får ”moffaren” i fråga att hejdlöst vilja fortsätta ”moffa” i sig mer av den himmelskt moffiga anrättningen.

Att vara eller att inte vara moffig och goffig det är frågan. Målet när jag skrev Moffigt Goffigt och alldeles Vegetariskt var att bevisa att vegetarisk och vegansk mat inte behöver vara varken mekkig eller ”nyttig”. Efter många år med övervägande vegetarisk kost var jag urless på att all street food som såldes under etiketten vego bestod av torftiga fullkornsprodukter, syntetiska light dressingar och INGEN smält ost (ja ni läste rätt). Gud förbjude burgare, tacos eller pizzor i sådant maner! Dessutom anser jag inte nödvändigtvis detta vara ”nyttig” mat. I alla fall inte om man med nyttig mat menar mat som inte bara ska vara nyttig för hälsan utan även för sinnet. Mat ska vara lustfyllt både att laga och äta punkt. Just därför ville jag inte skriva en kokbok med rätter som hänger och faller på om du som läsare gör exakt som receptet säger eller har exakt samma ingredienser hemma. Istället vill jag ge dig inspiration och en grön bas att utgå ifrån. Därifrån är det bara att vara precis så kreativ som du känner för att vara i stunden. Lägg till och byt ut så mycket du bara vill. Att äta mer säsongsbetonat och mer grönt är miljövänligt, nyttigt och inte minst cheap. Genom att äta mer vegetariskt kan du minska din matbudget och istället ge utrymme till att öka din krök, restaurang eller resebudget. 

Det ska vara roligt, inspirerande och enkelt att laga goffig och moffig mat och det har faktiskt nada zero noll att göra med huruvida maten innehåller kött eller inte!